Karo meno taikymas Lietuvos versle

Jaučiate, kad kažkas negera vyksta Jūsų versle, pelnas mažėja akyse., geriausi darbuotojai palieka bendrovę. Veikloje daugėja neapibrėžtumo, vis sunkiau daryti sėkmingus sprendimus, ateitis darosi vis labiau miglota. O konkurentai, atrodo, veikia pilna jėga. Dar blogiau, buvę partneriai tampa konkurentais. Darosi tiesiog nesaugu, beveik kaip kare. Bet tai – normalu. Šiuolaikinis verslas yra karas. Verslas visada buvo karas. Kartais labai subtilus, sunkiai pastebimas ir identifikuojamas Kartais labai greitas ir žiaurus, naikinantis Jūsų organizaciją, naikinantis Jus. Taigi, ką daryti?

Turbūt ne vienam Lietuvos verslo vadovui teko girdėti apie Sun Tzu, senovės kinų karo meno principų taikyma šiuolaikiniame Vakarų versle, gal net bandėte susipažinti su šios vadybos krypties pagrindais. Pastaruoju metu lietuvių kalba pasirodė ir keletas knygų apie Sun Tzu karo meno strategijas, padedančias įgyti pranašumą konkurencinėje kovoje. Atrodo, perskaitysi, išmoksi ir viskas vėl bus gerai? Nebūtinai. Jūsų konkurentai irgi bando to išmokti. Lietuvoje ne tik atskiri verslo lyderiai, netgi ištisos organizacijos siekia “įveikti” Sun Tzu mokslą mokymų pagalba, vis dažniau bandoma surasti Sun Tzu vadybos ekspertų, konsultantų. Deja, kažkas “neveikia”. Visa tai, atrodo, ne mums, ne mūsų “lietuviško verslo” realybei Per daug aštrūs tie rytietiški modernaus verslo prieskoniai. O ir kažkokia verslo etika lyg ir turėtų egzistuoti.. Netgi pati karo sąvoka primena kraują. Tampa nejauku.

Neretai organizacijų mokymuose žmonės, pirmą kartą sužinoję apie šias agresyvias strategijas klausia, ar etiška jas naudoti., baiminamasi, kad Sun Tzu metodai gali būti nesuderinami su sąžine. Šios baimės turi pagrindo, nors neretai galite išgirsti ir kitokią nuomonę. Iš tiesų etiškas ar neetiškas bus jusų elgesys, priklausys ne nuo pačios strategijos, bet nuo to, kaip ji bus jūsų panaudota Šiaip jau strategijos yra laiko išbandytos ir pasiteisinusios, davusios gerų rezultatų ne tik kare, net ir politikoje,
Versle, Šias strategijas sekmingai taiko ir kai kurios stiprios lietuviškos bendrovės , tad vėlgi jos gali būti panaudotos prieš jus. Nenorite eilinį kartą tapti auka? Tada turite jas žinoti.

Beje, Sun Tzu išties neimanoma išmokti tiesiogine to žodžio prasme. Bet galima ir netgi reikia to visą gyvenimą mokytis, kūrybiškai adaptuojant Sun Tzu karo meno principus ne tiek standartinėse, kiek unikaliose strateginėse verslo situacijose . Kam to reikia? Kad ir tam, kad sugebėtume apsiginti nuo konkurentų atakų, kad sugebėtume atpažinti galimus Sun Tzu pėdsakus jų veiksmuose. Tačiau senovės kinų karo menas prasmingas ne tik “organizacinės savigynos” kontekste. Tikroji Sun Tzu jėga slypi ne daugybėje pasaulyje pasklidusių įvairių jo komentatorių knygų, o mūsų pačių gebėjime improvizuoti ir interpretuoti remiantis esminėmis karo meno idėjomis. Sėkmė pasireiškia ir virsta teisingu, dažnai netikėtu sprendimu tik tada, kada pavyksta “pažinti” atsitinkančias verslo strategijas, tapti jų aktyviaja dalimi, sukurti kritinį strateginį pranašumą, tapti pergalingu verslo sprendimu, tapti nugalėtoju.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *