Lankstumas

Tai itin subtili Sun Tzu mokymo dalis. Bet kuriuo atveju yra prasminga bent probėgšmiais prisiliesti prie kai kurių šios temos aspektų.

1. Konkurencinėje kovoje negalima užimti pozicijų, kurios yra nutolusios nuo strateginių palaikymo resursų.

2. Taip pat neturėtų būti užimamos pažeidžiamos pozicijos, turinčios pernelyg daug sunkiai apginamų vietų.

3. Būtina sklandi, tačiau griežtai verifikuojama komunikacija tarp visų  strateginių situacijos partnerių.

4. Nenumatytų situacijų įveikimo planai – būtinoji sąlyga siekiant atremti netikėtus konkurentų mėginimus padaryti įtaką Jūsų pozicijoms.

5. Atliekant strateginius pasirinkimus kai kurie metodai neturi būti naudojami, kai kurie žmonės negali būti atakuojami, kai kurie klausimai negali  būti viešai svarstomi, į kai kurias rinkas neturi būti pretenduojama. Visa tai priklauso nuo konkrečiai besiklostančių situacijų ir Lyderio galimybių jas įtakoti.

6. Tik  tas Lyderis, kuris geba itin lanksčiai adaptuoti savo organizacijos strategijas besikeičiančiose aplinkybėse gali tikėtis tinkamai valdyti konkurencinius resursus. Priešingu atveju, netgi disponuojant patikima informacija apie konkurencines situacijas ja  neįmanoma efektyviai pasinaudoti.

7. Lyderio lankstumo efektyvumą galima nesunkiai patikrinti pagal tai, kaip ryžtingai, atsižvelgiant į besiklostančias aplinkybes jis priima būtinuosius sprendimus keičiant asmenis pozicijose, su kuriomis jie nesusidoroja.

8. Lankstumo samprata savyje integruoja ne tik planuojamas strategines sėkmes, bet ir galimus praradimus bei jų išvengimo tikimybes.

9. Lanksčiai įtakojant neatsargaus konkurento elgseną galima „padėti” jam iššvaistyti resursus. Jeigu konkurentas baikštus, jo konkurencinius resursus paprastai užvaldo drąsesni. Ūmų konkurentą nesunku priversti neapgalvotai skubėti. Išpuikusį konkurentą nesunkiai įveikia komplimentai. Perdėtai susirūpinusį savo populiarumu dažnai sužlugdo tai, kad jis vengia priimti kritiškai svarbius sprendimus reikiamu momentu.

10. Devintame punkte įvardinti psichologiniai bruožai gali sužlugdyti ne tik vadovus, bet ir jų organizacijas. Būtina juos savyje eliminuoti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *