NEkompetencija

Lyderystės ekspertų nuomone <Dixon N.(1976) On the Psychology of Military Incompetence>. karinė nekompetencija niekuo nesiskiria nuo nekompetencijos verslo, politikos ar valstybės tarnybos srityse. Tačiau visos šios nekompetencijos rūšys yra ne tik katastrofiškai brangios, bet ir nuspėtinos bei išvengtinos. Tuo būdu atmetama paplitusi nuomonė, kad karinė nekompetencija yra tiesiog žemo intelekto išdava. N. Dixon aiškinimu, viskas slypi militaristinėje pasaulėžiūroje, kuri gali būti apibūdinama kaip susitarimų ir taisyklių visuma, siekiant kontroliuoti karinius ar tiesiog priešpriešos veiksmus, o taip pat slopinti individų nerimą.

Antiintelektualumas, tariamas vyriškumas, saviti garbės kodeksai, padidintas jautrumas kritikai, agresyvumas, palyginti žema reali savigarba yra taip vadinamos „kariškos” vertybės, kurios glaudžiai sietinos su NEkompetencija. Paradoksalu, bet visas jas galima rasti ir valstybės tarnyboje ar verslo organizacijose, kurios kultivuoja pseudokarišką, dogmatinį-autoritarinį valdymo stilių bei atitinkamas „vertybes”. Būtent pastarosios atveda į valdžios pozicijas taip vadinamo „kariško” tipo vadovus, kitaip tariant – civilius „soldafonus”. Skubotas supaprastintos, tariamos tvarkos siekis, intelektualinis nevaisingumas, neryžtinga elgsena netipinėse situacijose yra neįveikiami barjerai atsirasti taktui, tolerancijai, kūrybiškumui, inovatyvumui, lankstumui ir pozityvumui.

Tokie nekompetentingi antilyderiai paprastai dažniausia yra emociškai priklausomi socialiniai konformistai ir ortodoksai, nepasitikintys tuo, kas naujoviška ar, jų nuomone, keista. Taigi, pagrindiniai šio tipo nekompetencijos bruožai yra kūrybiškumo ir vaizduotės, estetiškumo, kompleksinio pažinimo, nepriklausomumo, altruizmo ir saviraiškos stoka. Fatališka aistros aukštam postui ir žemos savigarbos kombinacija tokio tipažo elgseną daro keistuoliškai ekscentriška, nenuspėjama, neretai gręsiančia tragiškomis pasekmėmis žmonėms, organizacijoms, visuomenei.

1 thought on “NEkompetencija

  1. Nadine says:

    TS-LKD visada laiikau vienintele rimta partija Lietuvoje, jie nėra tobuli, bet visų kitų partijų fone atrodė rimčiausiai. Visada draugų ir kolegų rate juos bandžiau ginti, ir už juos agitavau.Jei jie nors vienu balsu prisidės prie alkoholio reklamos draudimo nukėlimo, žiauriai kris mano akyse Ir tapsiu ne jų gerbėju, o priešininku Galbūt juos remia alkoholio pramonė, ir jiems reikia pinigų, bet įtariu, kad jie daugiau praras rinkėjų, o ne po to reklamuodamiesi už alkoh. gamintojų pinigus įgaus

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *