1. Laimėk viską be kovos (užkariauk rinką jos nesunaikindamas)

Žinoma, didžiąja dalimi tai metafora. Tikiuosi, mane teisingai suprantate. Priešingu atveju, nesuvokus realios simbolių jėgos ir galios apie Sun Tzu esmės suvokimo tikimybės galimybę geriau pamiršti.

Apie kovos bei konkurencijos esmines specifikas jau rašyta pirmojoje – kovos taisyklėje. Šiame tekste – savotiškas tų minčių pratęsimas, tam tikra integracija, improvizacija ir interpretacija.

Taigi, kalbama apie tai, kad pomėgis be ypatingo būtinumo  kautis(reali grėsmė arba sėkmės tikimybė) gali brangiai atsieiti ar net sužlugdyti. Užtrukę karai bei konkurencinės kovos visus išsekina, žlugdo moraliai. Galiausiai, net jeigu ir nugalima, užimta politinė, ekonominė ar kitoji erdvė gali būti nepataisomai suniokota – išdeginta žemė. O ir nugalėtojas  – nusilpęs, galimai praradęs kovinę dvasią, kaip ir buvusi kova – prasmę.

Todėl kare, versle, politikoje – kur tik norite arba kur leidžia jūsų vaizduotė bei kūrybiška kompetencija privalote turėti pranašesnę strategiją, kurios realizavimas iš esmės ir reiškia pergalę praktiškai be tiesioginės kovos. Arba apsiribojimą minimaliais koviniais judesiais. Ekonomikoje tai reiškia, kad rinka užkariaujama jos nesunaikinus.

Galima konkrečiai pasakyti, kaip tai padaroma, tačiau tai jau konsultacinė funkcija.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *