Rizikų konvergencija ir protų karai

Beveik niekam Lietuvoje dar beveik netikint globalia krize kaip faktu, 2008 pasaulyje kažkas jau įvardino esminę jos priežastį – visų įmanomų rūšių  rizikų nesuvaldymas. Ir tada, ir dabar pilnai šiai išvadai pritariu. Taigi, nesugebėjimas suvaldyti persidengiančių, viena kitą sąlygojančių ir dinamiškai įtakojančių globalios krizės erdvių yra ne kas kita kaip globalios kompetencijos krizė.

Baigiantis 2009 įtakingas amerikiečių žurnalas TIME,  Metų Žmogaus titulą suteikiantis asmeniui, turėjusiam didžiausios įtakos besibaigiančių metų įvykiams tokį vardą suteikė Prinstono universiteto profesoriui B. Bernankei. Iškilus profesionalas, įvertintas už nuopelnus  kovoje su krizės padariniais.  Na taip, šis didžiosios ekonominės depresijos ekspertas yra ir JAV Federalinio rezervo banko vadovas, tačiau pastarąją poziciją laikyčiau tik taikomąja jo esminės kompetencijos raiškos zona.  Nebūtina sureikšminti titulo suteikimo fakto. Tiesiog, natūrali ir integrali kompetencijos ir realių strateginių sprendimų jungtis.

Ir 2010 vyksiančiuose protų karuose su sunkiai valdoma ekonomine realybe mažiausiai pažeistos ir nugalinčios išliks tos valstybės ir jose veikiančios organizacijos, kurios gebės atrasti optimaliausius sprendimus „įdarbindamos” protą ir tuo būdu didindamos savo konkurencingumą. „Ernst&Young” strateginėse studijose stiprėjanti taip vadinama the War for Talent dimensijos tendencija įvardinama kaip lemianti ne tik perspektyviausiomis laikomose aukštųjų bei biotechnologijų, bet ir kitose mokslinės ir praktinės veiklos srityse.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *