Charizmatinė esatis

Charizmatiniams lyderiams simpatizuojama.  Jiems tradiciškai priskiriama daug pačių įvairiausių bruožų. Ekspresyvus elgesys. Ypatingas pasitikėjimas savimi bei tikėjimas savo unikaliais sugebėjimais. Ryžtingas apsisprendimas ir sugebėjimas vykdyti savo misiją praktiškai bet kokiomis aplinkybėmis. Nuojauta ir įžvalgumas randant radikalius nestandartinių  problemų sprendimo būdus. Didžiulė energija ir aktyvumas siekiant užsibrėžtų tikslų. Tačiau išskirtinės lyderystės ir karo meno kontekstuose bene įdomiausia tai, kad  jiems nebūdingas gynybiškas elgesys.

 Charizmatiniai lyderiai dažniausiai atsiranda ne bet kokiomis, o tik ypatingomis salygomis – kai susidaro kritinė situacija. Standartinėms situacijoms dažniausiai pakanka standartinių gebėjimų ir standartinių „asmenybių”. Beje, jų standartinių veiksmų visumos dėka situacijos neretai gali tapti ypatingomis..Tokiais atvejais žmonėms reikalingi Lyderiai, kuriais jie galėtų pasitikėti ir kurie sugebėtų ne tik įvesti tvarką, bet ir išspręsti iškilusias strategines problemas. Ir tai yra normalu. Tiesa, toli gražu ne visi charizmatiniai, arba, griežtesne vadybine terminologija kalbant – transformaciniai lyderiai sugeba deramai realizuoti žmonių lūkesčius. Bet tai jau kita tema.

Charizmatine esatimi pasižymėjusius lyderius pasaulio mastu galima vardinti dešimtimis ar net šimtais, tačiau taip pat akivaizdu, kad tarp jų buvo ir tokie kaip Stalinas ar Hitleris. Taigi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *