Lyderystės „žarijų duobės”

Lyderis, adekvačiai vertinantis savo aplinką ir konkurentus, atliekantis lemiamą vaidmenį kritinėse situacijose bei realiai suvokiantis galimas priimamų sprendimų alternatyvas gali didžiąja dalimi realizuoti savo galimos sėkmės šansus. Tai atliekant labai svarbu turėti įvairius veiklų tęstinumo scenarijus ir jų įvykdymui būtinus resursus.

Ne mažiau aktualu yra sugebėti valdyti  besiformuojančiose situacijose atsiduriančių pavaldinių gebėjimus ir kompetencijas, žinoti silpnąsias ir stipriąsias jų galimos elgsenos kritinėse situacijose puses. Tikras Lyderis paprastai suranda laiko susipažinti su šiomis „žarijų duobėmis”  ir sugeba suvaldyti „atsitinkančias” rizikas.

Todėl tais atvejais, kai Lyderis žino ar intuityviai jaučia galimos sėkmės tikimybes, jis turi ryžtingai siekti savo tikslų, net jeigu jo patarėjai turi kitokią nuomonę. Analogiškai – jeigu Lyderis numato galimą klaidą ar problemą, jis nebūtinai turi skaitytis su kitaip manančių pozicija. Tokia teise jis disponuoja ir todėl, kad bet kuriuo atveju galutinė sprendimo pasekmių atsakomybė gula ant jo pečių.

Deja, kasdienėje realybėje dažniausiai nepasiteisina pernelyg  korektiška Lyderio elgsena su to tinkamai nesuprantančiais ir nevertinančiais pavaldiniais. Būdami išpaikinti jie tampa neefektyvūs. Kita vertus, tokiu būdu jie gali būti patikrinami.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *