Kritinis strateginis pranašumas ir informaciniai karai

… „visa, kas pasaulyje vyksta, visada taip vyko ir vyks, ir dabar visur vyksta” – Markas Aurelijus.

Sėkmė kare, politikoje ar versle priklauso nuo Lyderio veiklos kokybės.  Pagal Sun Tzu, idealus generolas laimi karą dar prieš jam prasidedant. Tai įvyksta sukuriant kritinį strateginį pranašumą ir valdant informaciją. Savo ruožtu, strateginis pranašumas sukuriamas turint ypatingai profesionalią komandą, išskirtines pozicijas konkurencinėse situacijose, pranašesnį valdymą bei inovacijas. Lyderis visa tai atlieka efektyviai valdydamas strateginę informaciją ir sugebėdamas išvengti klaidingų sprendimų. Kada šie kritiniai informaciniai procesai vyksta karinėje, politinėje ar verslo konkurencinėje aplinkoje jų esmė – informacinis karas.

Konkurencinėse situacijose Lyderis, disponuojantis kritiniu strateginiu pranašumu pozicionuoja savo organizaciją tokioje strateginėje erdvėje, kurioje ji negali būti atakuojama arba esmingai pažeidžiama. Jei tai pavyksta, belieka laukti, kol konkurentai atsidengs ir sudarys galimybę Lyderiui laimėti. Kitaip tariant, šiuo atveju prisimintina viena pakankamai žiauri savo išraiškos forma bet tiksli esme kinų patarlė – „Sėdėk ant savo namo slenksčio ir lauk, kol pro jį praneš Tavo priešo kūną”. Tikiuosi, suprantama, kad tai yra metafora. Kita vertus, karas yra karas..

„Information centricity” – viena iš pagrindinių modernių karinių, politinių bei verslo organizacijų veiklos dimensijų. Tokių organizacijų Lyderiai sugeba visas esmines organizacijos funkcijas  realiose          konkurencinėse situacijose reikalui esant traktuoti kaip informacines. Tuo būdu jų valdomos organizacijos tampa pergalingai efektyviomis informacijos srautų apykaitos greičio ir pačios informacijos kokybės dėka. Kitaip tariant, optimali sveiko kraujo apytakos sistema gyvoje struktūroje – tikro Lyderio organizacijoje.

Grįžkime prie informacinių karų konteksto. Sun Tzu armijos modelis yra totaliai orientuotas į informacijos valdymą. Pagal Sun Tzu, išskirtiniai Lyderiai sugeba pasiekti sėkmės konkurencinėse situacijose, kuriose tradiciniai vadovai pralaimi. Taip įvyksta dėl to, kad Sun Tzu tipo Lyderiai greičiau įgyja kritiškai svarbią informaciją ir nedelsdami priima ja pagrįstus strateginius sprendimus. Formulė tiksli, komentarai nereikalingi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *