Kaip išlikti dūžtančiose formose: rizikų galaktika

„..išlikti dūžtančiose formose” – tai literatūros klasikui V. Mačerniui priklausantis, filosofiškai elegantiškas išsireiškimas, kurio prasmė kaip niekad tiksliai apibūdina šiandienos ekonomines, politines, socialines bei organizacines realijas kasdien atsitinkančių bei besivystančių globalių bei lokalių rizikų kontekste.

Šiomis dienomis žaibiškai besiplėtojančioje neapibrėžtumų, tariamų atsitiktinumų ir netikėtumų valdomoje pasaulio ekonominėje erdvėje rizikų galaktikos dėsniai tampa vis sunkiau suvokiami. Dar painiau šie dėsniai interpretuojami. Nepaisant to jie veikia..Ypatingai sudėtinga tampa verslo organizacijų bei jų vadovų situacija priimant strateginius sprendimus, neretai susijusius su tiesioginiu išlikimu atliekamose veiklose ar užimamose pozicijose. Suprantama, tai dažniausiai integralu.

Neišvengiamai padidėjo poreikis organizacijų lyderiams, pasižymintiems išskirtinėmis kritinėmis kompetencijomis. Pasauliui karštligiškai bandant gilėjančios krizės sąlygomis suvaldyti vis didesnį pagreitį įgaunančias finansines bei makroekonomines rizikas, daugeliui verslo organizacijų vadovų konkreti jų raiška  neretai virsta principinio išlikimo problema ir galimais veiklos tęstinumo scenarijais. Tokiame fone dalinai niekine virsta didelė dalis klasikiniu būdu įgyto, kad ir kažkada tariamai aukščiausio lygio profesinio žinojimo ar kokios nors pozityvios patirties (taip vadinamos sėkmės istorijos) . Netgi atvirkščiai, negatyvios, išgyventų krizių patirtys bei jų įveikimo pamokos tampa neįkainojamomis. Atitinkamai pasitikslina ir aukščiausio lygio vadovų kompetencinių poreikių turinys, jų strateginio konsultavimo, organizacinių mokymų profiliai.

Atsitiktinių ir dėsningų rizikų valdymas – taip vadinamo Rizikos intelekto sritis, susijusi su lyderio bei jo komandos integraliais gebėjimais  atpažinti ir efektyviai įvertinti naujomis aplinkybėmis besiformuojančias dinamiškas rizikas bei priimti naujoms strateginėms situacijoms adekvačius sprendimus. Tai visiškai sutampa su senovės kinų pranašumo meno –36  strategijų esme bei kūrybiška praktinio jų taikymo dabartinėse krizių situacijose prasme.

2 thoughts on “Kaip išlikti dūžtančiose formose: rizikų galaktika

  1. Paulius says:

    Kažkaip „sunkiai” skaitomas įrašas. Per sudėtingasminčių dėstymas sakyčiau.

  2. Renaldas Gudauskas says:

    Ko gero, šio įrašo atveju galiu su Jumis sutikti, jei turima galvoje minčių raiškos forma. Žinoma, galima ir paprasčiau.Tik nesinori, kad susidarytų dirbtinio problemos „sudėtinginimo” įspūdis. Tai būtų netikslu. Dėkoju už korektišką pastabą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *