Tuštumos ritmo kontūrai..

„…ritmas yra visur, o ypač kovos menuose. Negalima ignoruoti ritmo jokioje veikloje. Dar daugiau, ritmas yra ir tuštumoje. Ritmas skiriasi priklausomai nuo bet kurio ir kiekvieno kelio. Tarkime pirklio kelyje yra tapimo turtuoliu ritmas ir savęs sunaikinimo turtais ritmas. Galimi taip pat pusiausvyros, disbalanso, mažas, lėtas, greitas, kontakto, erdvės bei priešinimosi ritmui ritmai. Privalote mokėti gerai skirti sėkmės ir pralaimėjimo ritmą.”

Tai senovės japonų kardo meistro Miyamoto Musashi minčių, išdėstytų „Penkių žiedų” knygoje fragmentas. Mistika? Nebūtinai. Duotuoju atveju išties kalbama apie kovos technikas, bet jų tikroji esmė – išmintis.

Kovotojui Musashi kovos menai buvo tik priėjimas prie Lyderio kelio filosofijos bei psichologijos. Pabandykime tai ištarti mūsų dienų netradicinės vadybos kalba – Lyderio kompetencija bei sprendimų priėmimo specifika kritinėse situacijose. Kodėl gi ne.

Kritinių situacijų įveikimo metodikose modernūs vadybos guru, tokie kaip Brian Tracy rekomenduoja : .. nuolat savęs klauskite: kas iš tikrųjų svarbu šioje situacijoje? jei turėčiau galimybę padaryti tik vieną dalyką iš visų galimų, koks būtų tas dalykas? ką šioje situacijoje galiu padaryti tik aš?

Kitaip tariant, kiekvienoje kritinėje esminių veiklų srityje Lyderiui pirmiausia būtina nustatyti pagrindinę kliūtį bei sukoncentruoti į jos įveikimą visą savo dėmesį bei organizacijos jėgas. Strateginis sprendimas – greitas, stiprus  ir tikslus, kaip kardo smūgis.

Pabandykime kiek detaliau konkretizuoti šių dienų pulsuojančios neapibrėžtumų tuštumos procesų ritmus pasaulinės finansų krizės fone. Krizės prevencijos planavimas – vėlu. Profesionalūs krizės monitoringo procesai – būtina, tačiau efektai riboti. Korektiškas strateginių institucijų reputacijos procesų valdymas – kritiškai svarbu. Organizacijų rizikos strategijų auditas ir strateginių veiklos tęstinumo scenarijų modeliavimas- ultimatyvu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *