Korporacinė kompetencija krizės sąlygomis

„Konkurenciniai veiksmai turi būti paremti asmeniniais bei organizacijos resursais. Svarbiausia – jūsų kūrybiškumas bei komandos sutelktumas”D.G. Krause „Sun Tzu:The ART of WAR for EXECUTIVES”.

Tai – vieno talentingiausių klasikinės ir modernios vadybos ekspertų komentaras, išplaukiantis iš Sun Tzu tekstų gelmės. Jis skirtas aukščiausio lygio vadovams. Nėra jokio būtinumo šios minties pernelyg sureikšminti ar perdėtai akcentuoti. Tiesiog ji tiksli. Tad pasvarstykime apie korporacinės kompetencijos svarbą ir raišką krizės sąlygomis. Ir nereikia vengti šio žodžio. Problemos esmė turi būti tiksliai įvardinta. Tai tarsi sunkios ligos diagnozė, kurios ignoravimas situacijos nepakeičia. Nuo dabar ir kol kas visa reikalingoji ir galimoji strateginė vadyba yra rizikų valdymas krizės sąlygomis. Visa kita yra tik visa kita.

Kitaip tariant, klasikinė strateginė vadyba jokiu būdu nenuneigiama, tiesiog visos jos sritys turėtų būti verifikuojamos ir modeliuojamos per rizikų ir krizių vadybos prizmę. Ko gero, baigėsi ritualiniai guru šokiai ir užkalbėjimai, atėjo realiosios, kritine kompetencija ir esminiais sprendimais pagrįstos strateginės vadybos metas.

Grižkime  prie esminių sąvokų – krizė – korporacinė kompetencija arba asmeniniai ir organizacijos resursai – kūrybiškumas – sutelktos komandos konkurenciniai veiksmai. Tai turėtų būti pakankamai aiški ir suprantama formulė. Joje telpa ne tik klasikinė Sun Tzu karo meno išmintis apie kritinėse situacijose kūrybiškai veikiančią ir sutelktą profesionalų komandą, bet ir strateginės rizikų valdymo  nuostatos.

Korporacinės kompetencijos kontekste kalbama ne apie kažkokį „geresnį” reagavimą į jau atsitikusius arba atsitinkančius įvykius, bet apie krizinėse aplinkose priimamus strateginius sprendimus ir atliekamus veiksmus, kurių pasėkoje sukuriamos prielaidos naujai konkurencinei vertei. Pastarosios strateginiai efektai galimai įtvirtins naują išskirtinai kūrybiškos korporacijos strateginį pranašumą.  Nes krizės sąlygomis konkurencija tik stiprėja. Žinoma, tarp tų, kurie apskritai išlieka.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *