Sun Tzu konkurencijos principai: Pirmoji taisyklė – kova

Praeitą kartą bendrais bruožais buvo aptartas elitinis Sun Tzu klasikinių tekstų komentarų šaltinis – D.G. Krause „Sun Tzu: The ART of WAR for EXECUTIVES”. Šiandien startuojame 10-ties esminių principų/taisyklių pristatymą.

Pirmoji taisyklė – kova. Esminis jos teiginys – konkurencija gyvenime yra neišvengiama. Negana to, ji egzistuoja visose gyvenimo srityse. Sun Tzu nuomone – praktiškai neįmanoma situacija, kad konkurencinės kovos tobulinimui būtų skiriama pernelyg daug dėmesio. Iš esmės, jo niekada nebus per daug.

Kita vertus, Sun Tzu perspėja, kad negalima konkuruoti šiaip sau, be aiškaus ir prasmingo tikslo. Konkuruojant būtina sugebėti pasiekti tokias pergales, kurių vertė yra neabejotina. Priešingu atveju rizikavimas yra nepagrįstas, jo kaina – pernelyg aukšta.

Tai reiškia, kad konkurencinė kova strategiškai yra vertinga tik tada, kada mes galime laimėti kažką ypatingai svarbaus, arba, kada susiduriame su akivaizdžia grėsme. Be to, konkurencinėse situacijose negalime leisti emocijoms valdyti mūsų veiksmus. Emociniai debesys užtemdo priežastis ir sutrikdo mūsų objektyvumą. O tada sėkmė konkurencinėse situacijose tampa praktiškai neįmanoma. Dar daugiau – emocinės kontrolės praradimas yra ne tik svarbiausia grėsmė, bet ir žiauriausiai žudantis ginklas priešo rankose.

Ko gero, papildyti nieko nebereikia.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *