Savidisciplina-1

Kaip jau ne kartą minėta, Sun Tzu ir Konfucijaus mintys Lyderystės tema labai artimos. Tai pastebi ir vienas iš stipriausių Sun Tzu mokymo komentatorių D.G. Krause.

Šiandien pradėsime vieną svarbiausių ir jautriausių Lyderystės temų, susijusių su savotiška Lyderio saviugda, savigarba bei savivalda. Savo ruožtu savidisciplina yra esminis savikontrolės ir savigarbos elementas.

Būtina pabrėžti – Lyderio savidisciplina yra labai specifiška. Visų pirma ji susijusi su gebėjimu ir pajėgumu ne tik pačiam laikytis esminių vertybinių nuostatų bei strateginės krypties, bet ir sugebėti atitinkamai užtikrinti komandos dvasios palaikymą.

Taigi,  natūralus Lyderio siekis – gyventi ir elgtis pagal tam tikrus principus bei taisykles, priimtinus ne tik jam, bet ir jo komandai bei pasekėjams. Kartu tai reiškia, kad tikram Lyderiui nereikia kažkokios ypatingos papildomos išorinės motyvacijos siekiant visai organizacijai prasmingų tikslų.

Tokiu būdu, galime akcentuoti 3 pagrindinius žingsnius, kurie praktiškai neįmanomi be pakankamos Lyderio strateginės savidisciplinos dozės.

Pirmasis žingsnis – strateginis Lyderio misijos suvokimas ir įvardinimas. Jo metu išryškėja komandos ar žmonių grupės,  kuriai Lyderis vadovauja specifika bei interesai. 

Antrasis žingsnis – apsisprendimas priimti bent jau pagrindines vadovaujamųjų  elgsenos normas.

Trečiasis žingsnis – Lyderio veiksmai realizuojant savo misiją organizacijos narių esminių vertybių kontekste.

Jeigu šie 3 žingsniai tampa realybe, Lyderis įgyja galimybę disponuoti vadovaujamos žmonių grupės parama esminių organizacijos tikslų siekimo procese.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *