Savidisciplina -3

Strateginiu požiūriu Lyderiui savidisciplina yra kritiškai svarbi laikantis principinių vertybinių nuostatų. Jeigu tai pavyksta, bendrieji vertybiniai principai visada gali esmingai sustiprinti Lyderio pozicijas bei priimamų sprendimų ir veiksmų efektus. Priešingai besielgiantys gali nesugebėti ne tik pasimokyti iš neišvengiamų klaidų, bet ir nemokėti pasinaudoti  galimomis sėkmėmis.

Lyderis negali visada tik laimėti. Todėl jo savidisciplina neatsiejama ir nuo griežtos emocijų bei veiksmų kontrolės. Pergalingais laikotarpiais nesureikšminkite savęs, o nesėkmės atveju – nepulkite į savigailą ir savigraužą. Kitaip tariant, stenkitės nesijausti nei supermenu, nei auka.

Niekada nebūkite nei konformistai, nei arogantiški.  Tai irgi Lyderio savidisciplinos kontekstas. Arogancija ir kitų nuomonės ignoravimas paprastai yra susiję su pasitikėjimo savimi stoka arba savo realių galių pervertinimu. Tai neturi nieko bendra  su tikra Lyderyste. Dar daugiau, jeigu tik įmanoma, arogantiški žmonės turėtų būti atriboti nuo Lyderio pozicijos. Priešingu atveju valdžios galia, kuria jie disponuoja, gali būti panaudota ne pagal esminę paskirtį.

Bet kuriuo atveju kokybiškiausia Lyderystė neišvengiamai susijusi su kompetencija, profesionaliu meistriškumu ir išskirtinumu. Lyderystė nėra masinis produktas. Tačiau tai nereiškia, kad išskirtinė Lyderystė turi išskirtines teises kitų atžvilgiu. Tai daugiau įsipareigojimas komandai, organizacijai, visuomenei,  negu teisė į išskirtinę padėtį. Vėlgi, taip galime atpažinti tikrus Lyderius ir atskirti juos nuo kitokių.

Tikram Lyderiui esminių vertybinių nuostatų laikymasis gali brangiai atsieiti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *