Neapibrėžtumai

Politikoje ir versle vykstančių procesų neapibrėžtumas yra esminė ir natūrali atitinkamų veiklų valdymo problema. „Managing of complexity” – arba, kompleksiškumo valdymas – tai, ką Lyderis turi pastoviai daryti. Tokia jo misijos esmė.

Neapibrėžtumų valdomose aplinkose Lyderis priima sprendimus, stengdamasis įvertinti galimos sėkmės tikimybes arba siekdamas susidoroti su iškylančiomis grėsmėmis. Tikimybės, paprastai tariant, šanso žanras visais atvejais neapibrėžtumo dozę tik padidina.

Visa tai neišvengiamai konfrontuoja su  klasikiniu strateginiu planavimu. Neapibrėžtose situacijose jis praktiškai neįmanomas. Įmanomi tik strateginiai scenarijai kaip galimų tikimybių atsitikimo prielaidos. Arba tam tikri jų deriniai, netgi tai, kas niekaip negalėjo būti įsivaizduota. „Expect unexpected” – arba, tikėkis netikėta. Taigi, ar apskritai įmanoma ką nors suvaldyti?

Tačiau visa tai yra normalu. Politikos ir verslo neapibrėžtumų aplinkose klaidos, neteisingi sprendimai, nesuvaldytos situacijos, dramatiškos permainos ar žlugdančios pasekmės iki tam tikros ribos yra neišvengiamai toleruotinos. Tokia šių veiklų prigimtis. Tiesa, riba kaip ir nematoma. Tiesiog ją peržengus procesai tampa nebegrįžtami. Kaip kare.. Lyderis, pasižymintis išskirtine kompetencija,   nuo tokių procesų preventyviai gali apsiginti disponuodamas itin tikslia ir patikima, ypatingai operatyvia informacija, leidžiančia priimti ryžtingus ir teisingus sprendimus. Žinoma, jam gali ir nepasisekti..

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *