Nelieskite sudėtingų problemų, jei nedisponuojate adekvačiais resursais jas išspręsti!..

Gegužės 13 dienos  „Laisvo laikraščio” numeryje publikuotas  Juozo Ivanausko straipsnis „Karo meno Sun Tzu adeptas Lietuvoje R.Gudauskas: „Nelieskite sudėtingų problemų, jei nedisponuojate adekvačiais resursais jas išspręsti!..”.

Norėčiau pasidalinti straipsnio ištrauka, kurioje kalbama apie Sun Tzu.

Renaldas Gudauskas

Pastaruoju metu rengiantis tarptautinius seminarus „Sun Tzu karo menas vadovams: dabartis ir perspektyvos” bei konsultuojantis nepriklausomą kandidatą į LR prezidentus atsargos brigados generolą Česlovą Jezerską, profesorius Renaldas Gudauskas mano, kad šiomis dienomis pasaulyje besiklostančios ekonominės, politinės ir socialinės situacijos savo esme jau tapo ypatingomis. Visa tai reikalauja išskirtinių kompetencijų, analitinių gebėjimų, kūrybiškų įžvalgų, mokėjimo strategiškai improvizuoti bei modeliuoti kritinius valdymo sprendimus.

Vilniaus pedagoginio universiteto profesorius Renaldas GUDAUSKAS:
– Tarptautinės žinių vadybos profesionalų asociacijos KMPro (JAV) Lietuvos atstovybės prezidentas, sertifikuotas žinių vadybininkas;
– Herity International valdybos narys;
– Pietų Korėjos Komunikacijos ir informacijos universiteto profesorius.
– Nuotolinio mokymo kompanijos „LearnKey” (JAV) Lietuvos atstovybės vyriausias konsultantas;
– Tarptautinės informacinių technologijų organizacijos „Most” Asamblėjos ir „Think Tank” narys.

Renaldas Gudauskas apie save:
„Gimiau, kai medžiai mirė žiemai – 1957-ųjų lapkritis. Taigi, jau pavyko nemaža nugyventi. Veiverių vidurinėje mokykloje (buvusi Lietuvos Mokytojų seminarija), Vilniaus universitete, Sankt-Peterburgo (tuometinis Leningradas) Kultūros instituto aspirantūroje mokytis sekėsi puikiai, elgtis – ne visada.. Mokiausi universitete pagal individualų planą, tad tuo pačiu metu galėjau paįvairinti ramias bibliotekininkystės ir informacijos mokslų studijas užsidirbdamas pragyvenimui sukarintoje priešgaisrinėje apsaugoje, o taip pat kurį laiką dirbdamas redaktoriumi. Tuo metu sukūrėme šeimą. Žmona – psichologė, padovanojusi dvi nuostabias dukras ir iki šiol atlaikiusi kartu visus gyvenimo išbandymus. Esu už tai nepaprastai dėkingas. Edukologijos studijas aspirantūroje taip pat teko derinti su vagonų kroviko ar stogų dengėjo „veikla“. Apgynus disertaciją ir grįžus į Lietuvą turėjau unikalią galimybę inicijuoti VU Komunikacijos fakulteto įkūrimo procesus, o po to 12 metų dirbti šio fakulteto dekanu.
Esu dėkingas į amžinybę jau išėjusiam Rektoriui Rolandui Pavilioniui už asmeninį supratimą ir palaikymą sunkiose situacijose. Vėliau įkūriau UNESCO Tarptautinį žinių ekonomikos ir vadybos centrą, kuriam vadovavau keletą metų. Dirbant universitete paraleliai teko darbuotis LR Prezidento, vėliau – LR Premjero patarėju, tarpuvaldyje – Valdymo reformų ir savivaldybių reikalų viceministru. Sekėsi darbuotis įvairiuose tarptautiniuose projektuose, aplankyti daugiau nei 60 valstybių. Šiuo metu daugiausia konsultuoju tarptautinį verslą bei dėstau Vilniaus Pedagoginiame universitete“.

Renaldas Gudauskas apie LNK humoro laidą „Dviračio šou“ – „Greita refleksija“
„Mėgstu LNK “Dviračio šou” laidą. Talentingi žmonės. Ir kaip jų nemėgti. Štai vakar atkreipė dėmesį į Sun Tzu, Generolą ir kitus. Pasidomėjo šio blogo turiniu. Tiek, kiek reikia, atsirinko tai ir taip, kaip reikia. Atrodo, surezgė netgi susisiekiantį komentarą atitinkamame įraše alfa.lt tinklalapyje, po to aidu atskambėjusį ir vakaro laidoje. Toks žanro reikalavimas. Mėgau stebėti tai, ką ir kaip ta komanda daro ir anksčiau. Tikiuosi panašiai mėgti ir ateityje.
Profesionalu. Įvykių analizė, tinkamas informacijos atsirinkimas, operatyvus reagavimas, pakankamai efektyvus komunikacijos turinio strateginis pozicionavimas. Manot, suklydau? Juk kalbama apie humoro laidą? Jokiu būdu. Rinkimų o ir kitu metu juokams nelabai yra atliekamo laiko. Arba už juos, tikriausiai, reikia nemažai užmokėti. Juk populiari ir nebloga televizija, geriausias reklamos (arba antireklamos) laikas. Klasikinis PR gali tik pavydėti. Arba tinkamai integruotis į interesų raišką.
Dar daugiau. Nugludinti iki smulkmenų tekstai, tradiciškai drąsus improvizavimas (kas drįs juoktis iš tų, kurie iš kitų juokiasi). Na, tiesa, kiek nuvalkioti stereotipai, galima sakyti, štampai, bet juk tai normalu, nes veikia. Pasąmoninis visuomenės nuomonės formavimas, tokios žaidimo masinės komunikacijos “priemonių“ auditorijoje taisyklės. O atlikėjai, kaip ir scenaristai, iš tiesų neblogai dirba. Taigi, kostiumai parengti, scenografija nesudėtinga, ateinantis mėnuo žada būti ypatingai dinamiškas. Pirmyn.
Dviratukas pajudėjo…“

Kandidatas į LR prezidentus atsargos brigados generolas Česlovas Jezerskas apie profesorių Renaldą Gudauską:
„Su manimi kartu dirba profesorius Renaldas Gudauskas. Sun Tzu IV a. pr. Kr. buvo karo vadas, karo filosofas, parašęs knygą: „Traktatas apie karo meną“. Kai prasidėjo krizinė situacija pasaulyje, verslo žmonės šią knygą pritaikė versle. Verslą įvardijo kaip karą, o visos taisyklės yra elementarios. Pavyzdžiui – žvalgyba: turi žinoti priešo silpnąsias puses, turi save su juo sulyginti, žinoti jėgų santykį. Yra įvairūs būdai nugalėti: kartais gali veltis į kovą, kartais to nereikia.
Kai pasaulyje kilo ta suirutė, knyga pasidarė labai populiari. Jei milijardieriai pritaikė savo versle, tai ji ir mums pasitarnaus.
Beje, profesorius R.Gudauskas ne vien Sun Tzu filosofija domisi, tai tik viena jo veiklos krypčių. Jis mane kaip ekspertas giluminiais ekonomikos niuansais konsultuoja“.

– Kaip žinia, esate SUN TZU karo meno, kurio ištakos senovės Kinijoje skaičiuojamas tūkstantmečiais, adeptas – tarptautinis verslo konsultantas versle, politikoje, gyvenime. Ar nemanote, kad yra be galo sunku atrasti sąlyčio taškus tarp senovės kinų išminties ir nūdienos politikos, kartais vadinamos real politic, kurioje dominuoja siauri partiniai interesai, savanaudiškumas, korupcija, protekcionizmas?..
– Na, visų pirma, klasikinė SUN TZU karo meno išmintis yra tik kokie sąlyginiai 15% asmeninės profesinės kompetencijos, kuria disponuoju. Kitos erdvės – moderni informacijos ir strateginė žinių vadyba, žinių ekonomika, tarptautinė komunikacija, viešoji politika, rizikų valdymas ir krizių vadyba ir kt. Gi SUN TZU kontekste dirbu todėl, kad tai yra elitinės, arba išskirtinės modernios vadybos kryptis, pagal kurią dirba ir daugelis Vakarų šalių vadybos profesionalų kaip versle, taip ir politikoje. Kitaip tariant, klasikinė SUN TZU mokykla, arba per tūkstantmečius pasitvirtinusi kompetencija yra adaptuojama nūdienos kritinėms situacijoms versle ir politikoje. Tik Lietuvoje šie dalykai kol kas nėra įsibėgėję. Šiaip pagal atitinkamas adaptuotas metodikas dirba sėkmingiausios pasaulio verslo bendrovės, politikos konsultantai. Manau, kad ir mūsų šalyje ši kryptis turi didelę perspektyvą, net ir įveikiant Jūsų įvardintos „real politic“ problemas.

– Kažkada tautos genijus M.K.Čiurlionis yra pasakęs: „Gražiausios idėjos nuskambės ore, žmonės joms pritariamai paplos, o kiauliškas gyvenimas velkasi savo vaga“. Galbūt, kažkas panašaus vyksta ir su tuo SUN TZU karo menu, kurį jūs bandote propaguoti Lietuvoje?
– Aš neturiu specialaus tikslo propaguoti SUN TZU. Kam reikia, tas žino ir vertina jo naudą ir vertę. Esu vieno iš prestižinių Pietų Korėjos universitetų profesorius, tos valstybės verslo bendrovių bei vadovaujančiųjų institucijų konsultantas, tad SUN TZU idėjos yra realybė, kuri natūraliai turi galimybę būti pritaikyta konsultuojant vedančiąsias Azijos kompanijas, siekiančias įžengti į ES rinką. Taip pat, greta kitų vedu SUN TZU lyderystės mokymus aukščiausio lygmens vadovams. Taigi, SUN TZU propagavimas atsitinka tiek, kiek jis susijęs su realia praktine veikla.

Visą straipsnį skaitykite „Laisvo laikraščio” gegužės 13 dienos numeryje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *