Siurprizo logika konflikte

Siurprizas kare reiškia, kad jūs ištikote priešą netinkamu laiku, nepalankioje jam vietovėje arba ypatingai nepriimtina jam forma. Esmė yra netgi ne tai, kad priešininkas buvo užkluptas netikėtai. Svarbiausia, kad jo reagavimas į nesitikėtą siurprizą būtų neparengtas ir pavėluotas.

Siurprizo, arba, netikėtumo momentas yra esminis visose kritinėse operacijose. Siurprizo, pritaikyto lemiamu momentu    dėka bet kuriose konkurencinėse aplinkose galima esmingai padidinti kritinio strateginio pranašumo sukūrimo šansus. Tačiau siurprizas ir pats savaime dėl stipraus psichologinio efekto ypatingai padidina sėkmės tikimybes.

Konkurencinėje kovoje siurprizas pasireiškia savotišku trumpalaikiu arba ilgalaikiu veiklos paralyžiumi, priešininko nesugebėjimu tinkamai pasipriešinti. Natūralios siurprizo charakteristikos kare – operacijos greitis, informacijos slaptumas ir priešo apgaulė. Jų dėka atakos objektui sunku atsilaikyti, atsigauti, neretai – netgi išlikti. Tai yra ir efektyvaus strateginio manevro rinkoje ar politikoje esmė.

Kaip ir viskas, kas gali būti ypatingai svarbu, siurprizas konflikte yra itin sunkiai sukuriamas, o prarandamas gali būti labai lengvai. Bet kuriuo atveju jo efektai yra tik laikini, jais būtina žaibiškai pasinaudoti.  Būtų klaidinga perdėtai mistifikuoti jūsų kuriamo siurprizo vaidmenį konflikte, nes priešininkas taip pat veikia vadovaudamasis analogiška logika.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *