Strategavimas

Išskirtine kompetencija disponuojantis Lyderis paprastai strateguoja savo veiklas ir pozicionuoja organizacijos resursus perspektyviose konkurencinėse erdvėse, kuriose dar nevyksta ypatingai aštri konkurencija. Tai reiškia, kad jis pasistengia „okupuoti” kitų dar neužimtą strateginę reikšmę turinčią „teritoriją”. Jis tuo pačiu atakuoja pozicijas, kurios dar negali būti tvirtai ginamos, o jas užėmęs sugeba įsitvirtinti taip, kad taptų neįveikiamu.

Pačios geriausios konkurencinės strategijos yra  subtilios, nematomos ir slaptos. Tokios, kurių konkurentai nesugeba išskaičiuoti. Savo raiškos atžvilgiu būdamos beformės jos sugeba ne tik įtakoti, bet ir kontroliuoti konkurentų užmačias. Taigi, strategavimas visada yra daugiau procesas, nei išbaigtas veiksmas.

Efektyviai veikiantis Lyderis priverčia konkurentus reaguoti į savo veiksmus, tačiau pats visada sugeba išsaugoti veiklos laisvę. Tai atliekama išskaidant konkurentų sąjungas ir sugebant fokusuotai disponuoti koncentruotais organizacijos resursais, kurie nukreipiami į konkurentų silpnąsias vietas. Taip, sukuriant dominuojančią persvarą, stipresnis įveikia silpnesnį.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *